Књижевна олимпијада // Тестови и решења тестова за школску 2018/2019. годину – ОШ

кнјол

Тестови и решења тестова са Општинског, Окружног и Републичког такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) за ученике основних школа за школску 2018/2019. годину

ТЕСТОВИ И РЕШЕЊА ТЕСТОВА

Општински ниво

Окружни ниво

Републички ниво

седми разред

ОП/7: тест и решење теста

ОК/7: тест и решење теста РЕП/7: тест и решење теста

осми разред

ОП/8: тест и решење теста

ОК/8: тест и решење теста РЕП/8: тест и решење теста

Извор: Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и Друштво за српски језик и књижевност Србије

One thought on “Књижевна олимпијада // Тестови и решења тестова за школску 2018/2019. годину – ОШ”

 1. И опет неправда, бес, разочарања пре свега ученика који су се припремали претражујући задате садржаје у мору литературе. Изгледа да су најгоре прошли они који су се најстудиозније припремали јер је много теоретичара, а сваки би да се по нечему разликује од других: по некој подели, по неком термину, некој дефиницији… И тако у дечијим главама настаје хаос.
  Ове године на Републичком такмичењу из књижевности из тог хаоса испливала је РЕПОРТАЖА, односно неслагање око тога да ли она јесте или није врста књижевнонаучне прозе.
  Пабло Неруда објавио је своје прве радове у регионалном часопису „Сутра“. Да ли су они тиме постали мање уметнички; да ли су можда постали вест или извештај? Да ли су опера и оперета престале да буду посебне врсте драме зато што се изводи уз музику и певање на позорници? Колико је писаца своја прва књижевна дела објавило у разним дневним новинама, па ипак су она остала песме, приповетке или романи, нису се претворила у дневне вести.
  Репортажа по свим својим особинама одговара књижевнонаучној врсти, др Драгиша Живковић ју је у својој Теорији књижевности са теоријом писмености ставио на прво место у делу о мешовитим књижевним врстама, а наше Друштво за српски језик и књижевност ју је ипак дисквалификовало и тако још једном оштетило ко зна колико такмичара на Књижевној олимпијади 2019.
  Господо из Друштва, наведите литературу из које желите да се такмичари припремају, добићете одговоре које желите и биће свима лакше.

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s